Bahan2nya:
Daging -600gm
Bawang besar -2 biji
Bawang putih -4 ulas
Halia - seinci
Ketumbar biji - 2 sudu besar
Jintan putih - 1 sudu besar
Jintan manis -1/2 sudu besar
Kicap - 1/4 cawan
Sos tiram - 2 sudu besar
Cili serbuk - 2@3 sudu besar
Gula - 2 sudu besar
Caranya:
Daging dihiris ikut suka korang la nak besar mana.
Kemudian perapkan dengan sos tiram,cili serbuk dan gula.
Ketumbar dan jintan disangai dan dimesin kering.
Bawang2 dan halia dimesinkan sekali.
Tumiskan bahan yang telah dimesin, bila dah naik minyak, masukkan daging dan bahan yg disangai,masukkan air dan masak sehingga semuanya empuk, masukkan kicap dan perasakan.Agak2 la kuah tu nak sedang mana, ikut citarasa korang, pastu tutup la api.
*ikut korang la ye kalau rasa nak campurkan kentang ke tomato,cili api,cili besar atau bawang besar yang dimayang,terpulang.
Memasak ni bebas ikut kreativiti dan naluri korang,asalkan sesuai dan kena dengan tekak, kira ok la tu...
Selamat mencuba...πππ
No comments:
Post a Comment