Monday, October 14, 2019

KUIH KUBANG BADAK@BADAK BERENDAM


Kuih kubang badak ni terkenal di daerah Chenor, Pahang,tapi rupanya sama je dengan kuih badak berendam..๐Ÿ˜Š

Kuih ni cerewet sikit nak buatnya sebab banyak step๐Ÿ˜…
Mula2 kita kena buat intinya dulu..
Kelapa muda (parut)
Gula merah(kalo guna gula kabung lagi syok)
Gula pasir
Air
Garam.
Masakkan semua tu jadikan inti..tapi nak bg sikit tips..bila da nak kering tu, jgn kering sangat...cam lembab2 sket tu taburkan sikit tepung gandum dan kacau rata....nak bagi dia melekat sket ..senang nanti nak masukkan dalam doh dia x lerai.๐Ÿ˜‰

Pastu sediakan doh tuk badak...
2 cawan tepung pulut putih
2 sudu tepung pulut hitam
Air
Bancuhkan semuanya memjadi doh cam nak wat buah melaka tu
Kemudian gentel la sebiji2 dengan masukkan inti kelapa dalam doh tu.

Pastu buh daun pisang wat lapik dalam loyang,oleskan dengan minyak sikit ,pastu susunkan badak tu.
Bancuh 2 cawan santan dengan 2 sudu tepung gandum dan perasakan dengan sikit garam dan gula...curah dalam loyang dan kukuskan ..10-15 min kot...tapi kena tgk2 jgk..jgn sampai santan sampai terpecah minyak..nanti tak cantek kejadiannya.๐Ÿ˜…
*santan tu tengok pada jumlah badaknya ye...kalau banyak badaknya ..buat la lebih santannya๐Ÿ˜‚

No comments:

Post a Comment