Tuesday, October 1, 2019

Sambal tempoyak daun kayu


Pagi tadi dok jogging ngan member2, sempat pulak memetik pucuk ubi yang tidak bertuan...๐Ÿ˜…
Tetiba datang idea kawan tu nak masak sambal tempoyak buh pucuk ubi...kebetulan kat rumah yang lain ada yg tanam pokok kunyit , ada pokok kaduk dan ibu ada tempoyak , santan dan cili api ...kita kumpul lah bahan2 nak masak dan masak bersama ..Bila mokcik2 bawang memasak pulak..๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…
Akhirnya...tadaa...

Masak ni simple je semua pucuk kayu tu kita hiriskan halus cam nak wat bunga rampai..
Guna la pucuk apa2 je yang sesuai
Pucuk yang ibu guna tu,pucuk ubi,pucuk kaduk, daun kunyit, pucuk memgkudu , pucuk petai belalang..petai belalang..hihi...nak sedap guna la petai  betul tu,terung pipit dan macam2 pucuk lagi..ok je.
Tumbuk cili api dan bawang merah dan ikan bilis...nak sedap lagi boleh je guna udang ๐Ÿ˜Štumiskan ...bubuh tempoyak ..santan ...perasakan ...buh semua pucuk tu dan kacau sebentar...leh angkat.


No comments:

Post a Comment