Sunday, October 6, 2019

PATIN MASAK TEMPOYAK


Patin masak tempoyak ni, masakan paling sempoi skali...asal ada IKAN PATIN ,CILI API,
TEMPOYAK,KUNYIT HIDUP dan DAUN KESUM
Dah cukup syarat la tu..ada orang suka jugak buh bunga kantan, ada yang guna daun kunyit jugak...suka ati korang, ikut citarasa ibu, ibu tak suka campur macam2 daun sebab hilang rasa dan bau tempoyak tu.πŸ˜…
Kalau guna tempoyak yang masam tak perlu tambah sebarang asam, tapi kalau tempoyak tu tak berapa nak masam dan manis lagi boleh la tambahkan asam keping sikit.Ibu tak berapa suka masak tempoyak yang ditambahkan asam keping...πŸ˜…
Bahan2 yang ibu nyatakan kat atas tu ikut la citarasa korang sebab kita masak ikut  kuantiti ikan yang digunakan...dari segi rasanya ibu akan buh garam kasar dan sedikit gula tuk nak maniskan tempoyak, sekiranya tempoyak tu terlebih masam dan akan memberi rasa sedap pada tempoyak tu...pepandai la mengagak ye..😊

No comments:

Post a Comment