Jom wat nasi tomato versi ibu😅
Bahannya:
Beras 5 pot
Bawang besar 2 biji dihiris
Bawang putih 6 ulas dihiris
Halia 2 inci dihiris
Rempah 4 sekawan
2 biji tomato didadukan
Sos tomato 2-3 senduk
1/4 cawan susu cair
Air 5 pot(sukatan beras)
4-5 sudu minyak sapi/marjerin/butter
Minyak masak
Daun pandan
Caranya:
Basuh beras dan rendam dalam 10min,kemudian toskan.
Tumiskan rempah 4 sekawan bersama minyak masak sikit dengan minyak sapi/marjerin/butter.
Kemudian masukkan bawang dan halia, masak hingga kekuningan dan masukkan tomato biji yang telah di dadu.
Kemudian masukkan sos tomato dan perasakan dengan sedikit garam.
Masukkan beras,air,susu cair dan daun pandan.
Masakkan cam biasa guna rice cooker je.
Bila nasi dah kering sukahati nak buh kismis ke kacang gajus dan apa2 yang sesuai.
Punya la sempoi,ibu buat ayam masak merah ngan ulam je. .😆





No comments:
Post a Comment