Sunday, November 10, 2019

MASAK KICAP IKAN TONGKOL/IKAN AYA

Masak kicap ni ada macam2 cara,anak2 ibu biasa makan masak kicap yang buh lada hitam kan??
Tapi yang ni ibu buat stail lain sikit,tak guna lada hitam.
Ikan tongkol 3 ketul
Bawang merah 3 ulas
Bawang putih 2 ulas
Halia 1/2 inci
Bawang besar sebiji
Rempah 3 beradik
Cili besar/cili kecik
 5 sudu Kicap
1 sudu Sos tiram
Air asam jawa.
*tomato biji
Ikan tongkol digaram kunyit,kemudian digoreng .Kalau ikan tongkol yang dah direbus dengan garam dan asam keping tu pun boleh guna,sama je gorengkan dulu...

Tumiskan rempah 3 beradik, korang tau tak apa dia tu?๐Ÿ˜… bunga cengkih, bunga lawang,kulit kayu manis,kemudian masukkan
 bawang merah,bawang putih dan halia yang telah dihiris.
Dah garing masukkan sos tiram dan kicap,air asam jawa dan sedikit air.Masukkan bawang besar yang di hiris bulat,perasakan kuah tu
Dengan sedikit gula dan garam, boleh juga masukkan cili kecik/cili besar dan buah tomato.Ok selamat mencuba๐Ÿ˜‰

Psstt.psstt..masak camni sesuai je digunakan untuk sebarang jenis ikan,ayam daging atau telor.Saja lah nak bagitau,mana lah tau ada yang lurus cam pembaris,kang dia ingat masak camni untuk ikan tongkol jer๐Ÿ˜…๐Ÿ˜‚


No comments:

Post a Comment