Tuesday, November 19, 2019

KUIH KASWI

Bahan bahannya:
1 cawan gula merah(jadikan 2cawan air gula merah)
2 helai daun pandan
3/4 cawan gula pasir
Air kapur
1 cawan tepung gandum(jangan penuh)
Kelapa parut muda
Garam

Caranya:
Gula merah dimasak dengan air bersama daun pandan untuk mencairkan gula merah dan sejukkan.
Kemudian tapis dan sukat air gula merah kepada 2 cawan.
Masukkan sesuku sudu kecil kapur kedalam bancuhan.
Kalau nak mudah,gunakan pengisar😊
Kemudian masukkan tepung gandum,jangan membumbung,kurangkan dalam 2 sudu
dari secawan penuh tepung tu.
Bila semua dah mesra,lumurkan loyang dengan sedikit minyak,masukkan  bancuhan kedalam loyang yang sesuai dan kukus dalam 40 min.
Bila dah masak,sejukkan dulu sebelum di potong.
Satukan kelapa parut dengan sedikit garam dan golekkan lah kuih yang dah di potong dengan kelapa parut dan apa lagi,
ngapp arr...😉



No comments:

Post a Comment